Wat is SEO?

Door je website te optimaliseren voor zoekmachines (in het Engels Search Engine Optimalisation, afgekort als SEO) zorg je ervoor dat je website beter geïndexeerd wordt, waardoor bezoekers eerder in aanraking komen met je bedrijf.

Elk jaar worden alleen al bij Google meer dan 2.8 triljoen(!) zoekopdrachten ingevoerd. Dit betekent dat Google een antwoord geeft op bijna 89.000 zoekopdrachten per seconde. Is jouw website niet geïndexeerd door Google? Dan komt je website niet in die zoekresultaten voor.

Hoe werkt het?

Elke zoekmachine heeft een stukje software draaien dat we een ‘bot’ of ‘crawler’ noemen. Deze software bezoekt regelmatig websites. Tijdens zo’n bezoek indexeren ze de inhoud van je website en volgen gebruikte links van en naar je website. Na het bezoek aan je website geeft de zoekmachine je website een rapportcijfer en slaat de gevonden informatie op in een zogenaamde index.

Als iemand een zoekopdracht ingeeft, bladert de zoekmachine razendsnel door die index en bepaalt wat het meest relevante antwoord is op de zoekopdracht. Op basis van de content die op je website wordt vertoond en het rapportcijfer dat je site gekregen heeft, bepaalt de zoekmachine of je verschijnt én op welke plaats je verschijnt in de zoekresultaten. De manier waarop dat rapportcijfer precies tot stand komt is geheim. Google maakt gebruik van meer dan 900 factoren die de score van je website bepalen.

Wat vindt Google belangrijk?

Van een aantal factoren weten we dat deze zwaar wegen in de Google indexering:

  • De inhoud van de website
  • De structuur van de website
  • De interne en externe links van en naar de website
  • De geografische locatie van de zoeker
  • Of de website geschikt is voor mobiel verkeer
  • Laadtijd van de website
  • Server toegang
  • Social media links

Hoe scoor je?

Hoe beter je bovenstaande onderwerpen op orde hebt, hoe hoger jouw website scoort. Hoe hoger je scoort, hoe sneller een zoekmachine jouw website bovenaan in de lijst zet en hoe meer bezoekers je website krijgt. Het lijkt simpel maar dat is het niet. Search Engine Optimalisation is een proces waar je continue aan moet blijven werken. Dit doet jouw concurrent namelijk ook!

Wil je weten hoe SEO voor jou kan werken, neem dan contact met ons op.