UX design staat voor User eXperience design, oftewel gebruikerservaring.

Het succes van een website staat of valt met de ervaring die de bezoeker heeft. Deze ervaring bestaat uit een mix van elementen, zoals menu’s, design, tekst en beelden. Het combineren van al deze elementen tot één geheel is best een uitdagende klus. Een bezoek aan je website moet jouw bezoekers namelijk een onvergetelijke gebruikerservaring bezorgen van jouw organisatie. Als je website goed in elkaar zit, heb je de eerste stap naar klantenbinding gezet. Een negatieve ervaring kan er immers voor zorgen dat er twijfel ontstaat en dat leidt onbedoeld tot een afname in het vertrouwen van je product of dienst.

Wat doet een UX designer?

Door een positieve gebruikerservaring worden er sneller meer pagina’s bekeken en wordt een website minder snel weggeklikt. Dat is waar User Experience om de hoek komt kijken. UX designers kijken niet alleen naar wat de afdelingen sales en/of marketing op een website willen vermelden, maar ze kijken vooral door de ogen van jouw bezoekers. Dit kan leiden tot verrassende conclusies. Het internet is namelijk de plek waar de bezoeker bepaalt wat hij wil zien en niet wat een organisatie wil laten zien; dat is een heel groot verschil! Jouw organisatie kan op de homepagina wel een bepaalde lay-out, design of stijl willen maar als de bezoeker niet direct vindt wat hij zoekt, is hij meteen weer vertrokken. Het enige wat je hieraan kunt doen is nadenken over wat je bezoeker echt graag wil zien.

Zorg daarom dat je vanaf de eerste seconde op zowel inhoud als ervaring het vertrouwen wint van je websitebezoeker. Je zult zien dat dit een positieve invloed op je conversie heeft.